geur selectie

NA de functionaliteit is parfum  wel het hoogste goed in cosmetica. Een heerlijke aroma is onmisbaar en ook één van de leukste dingen om geur keuze te maken voor jouw merk. Je kunt product een unieke parfum geven. Andere merkhouders kiezen er weer voor om een hele productlijn dezelfde geur te geven 

Om ervoor te zorgen dat je nooit een geurmislukking ervaart, is het van cruciaal belang dat je het testproces voorafgaand aan de aankoop optimaliseert. Er is iets geweldigs aan een paar uur in het warenhuis doorbrengen, verschillende geuren ruiken en je ogen uitkijken op de planken met kostbare glazen flessen. De ervaring voelt echter onvolledig en kan vaak overweldigend zijn. Je moet een snel oordeel vellen over een parfum op basis van alleen de topnoten, omdat het onmogelijk wordt om nuances in de geurlagen te detecteren wanneer de neusvermoeidheid toeslaat.

Daarom is de beste manier om parfums te testen en te bepalen of ze een volle fles waard zijn, om monsters te nemen en ze een paar dagen te dragen. Naarmate je de volledige geurcyclus ervaart en begrijpt hoe deze in je levensstijl past, kun je weloverwogen beslissingen nemen.

Testen op papieren vloeipapier

U moet papieren stroken of vloeipapier hebben gebruikt om uw parfums meerdere keren te testen. Ze zijn gemaakt van bijzonder absorberend, poreus materiaal waardoor een geur snel kan worden opgenomen.

 

Zorg ervoor dat u de strip van u af houdt wanneer u het parfum aan de andere kant spuit. Laat de strip niet weken; een of twee verstuivingen zouden voldoende moeten zijn. Als u van plan bent om meerdere geuren te testen, moet het aantal constant blijven, zodat u de concentratie nauwkeurig kunt testen.

Wacht een paar seconden en laat de alcohol verdampen voordat je de strip onder je neus brengt en inhaleert. In plaats van het aan je neus aan te raken, snuif je lichtjes met korte ademhalingen aan de strip en leg je hem opzij. Een handige truc is om de geurige kant naar boven te buigen zodat deze het oppervlak niet raakt.

Geniet van de sensatie van de topnoten terwijl je wacht tot de geur zich verdiept in de hart- en basisnoten. Ruik de hele dag door elk uur aan de strip om de volledige geurcyclus te ervaren. Als je tegelijkertijd meerdere geuren test, zorg er dan voor dat de strips ver uit elkaar blijven om te voorkomen dat de geuren bederven

geur piramide

Het maken van een parfum omvat veel ingewikkelde procedures om ervoor te zorgen dat de samenstelling en balans van de geur precies goed is. Een grondige kennis van geurnoten en hun topologie is essentieel voor het perfectioneren van geurcomposities die de zintuigen prikkelen. Elk parfumingrediënt heeft zijn eigen bijzondere moleculaire eigenschappen waardoor het een specifieke rol speelt in een olfactorische samenstelling. De olfactorische piramide is een van de meest bekende manieren om het recept en de levenscyclus van een geur te visualiseren.

Wat zijn geurnoten?

Parfums zijn in wezen een samensmelting van veel verschillende chemische verbindingen. Zowel synthetische als natuurlijke ingrediënten worden gebruikt voor het creëren van een uitgebalanceerde en heerlijke geur. De meeste parfumeurs onthullen niet de exacte samenstelling van een parfum, maar ze geven wel een overzicht van de herkenbare geuren die door dragers kunnen worden waargenomen. De term ‘noten’ wordt gebruikt om te verwijzen naar deze ingrediënten met bekende geuren, en ze versmelten met elkaar om geurakkoorden te creëren. Het is belangrijk op te merken dat de noten van een parfum geen letterlijke chemische ingrediënten zijn, maar gewoon aromatische tijdelijke aanduidingen daarvoor.

Topnoten, hartnoten en basisnoten vormen de olfactorische piramide van elke geur.

sensetive

BottleX biedt een mooie scala aan allergie vrije parfums

Parfum is de belangrijkste veroorzaker van allergieën in cosmetische producten. Het zit in heel veelal in alle  verschillende soorten producten, van handcrème tot shampoo, van voedsel tot handzeep. In de ingrediëntenlijst herken je parfums erg moeilijk. Er zijn heel veel etherische oliën, denk bijvoorbeeld aan het veelgebruikte ‘citronellol’ (citrusolie), maar er zijn ook diverse onbekende namen zoals ‘benzyl cinnamate’, ‘lyral’ of verzamelnamen zoals ‘fragranceof parfum. Een geurmix bestaat meestal uit een mengsel van diverse olieen, namelijk eugenol, isoeugenol, geraniol, hydroxycitronellol, oakmoss.

Bijna elk cosmeticamerk verwerkt parfum, etherische olieën of parfummixen in make-up producten, om daarmee de geur van de ingrediënten te verdoezelen en te veraangenamen. Soms wordt parfum synthetisch gefabriceerd, en soms wordt het natuurlijk verkregen (zoals bloemen-olie). Het kan voor sommilge mensen overgevoeligheid geven daarom hebben we een deze doelgroep en kindercosmetica een alergenvrije parfum aanbod

Hieronder een lijst met de meest gebruikte ingrediënten die je in ingrediëntenlijsten terug ziet:

Alpha-Isomethyl Ionone
Amyl Cinnamal
Amyl cinnamyl Alcohol
Anise Alcohol
Benzyl Alcohol
Benzyl Benzoate
Benzyl Cinnamate
Benzyl Salicylate
Butylphenyl Methylpropional
Carboxaldehyde
Cinnamyl Alcohol
Cinnamal
Citral
Citronellol
Coumarin
Eugenol
Farnesol
Geraniol
Hexyl Cinnamal
Hydroxycitronellal
Hydroxyisohexyl 3-cyclohexene
Isoeugenol
Limonene
Linalool
Methyl 2-octynoate
Oakmoss (Evernia Prunastri)
Treemoss (Evernia Furfuracea)